Talin Estonija – Šta videti, kako stići, utisci

Putovanje broj 1 – 2017. godine – Estonija

Kada bi nas pitali koje putovanje je obeležilo 2017. godinu, oboje bismo u glas povikali ESTONIJA!

Verujemo da mnogi od vas koji nas pratite misle da je ipak Šri Lanka nešto što se ne viđa tako često i da mora da je to ostavilo najjači utisak od svih putovanja ove godine, ali ipak ne. Postoji jedna zemlja na severu Evrope, blizu Rusije, o kojoj možda nikada niste ni razmišljali. Estonija, i njen divni glavni grad Talin.

KAKO STIĆI DO ESTONIJE?

Do Estonije možete stići naravno avionom. Postoji nekoliko opcija. Prva opcija je iz Beograda Lufthansom ili AirBalticom. Druga opcija, koju smo mi iskoristili, je Rayanair iz Niša. Prvo smo leteli do Dizeldorfa, a zatim do Talina. Rayanair iz Niša leti i za Milano, pa se možete i tako iskombinovati. Treća opcija je trajekt iz Helsinkija do Talina (oko 20e, najbolje je rezervisati kartu online) .

Kada sletite u Talin, bićete zadivljeni lakoćom kojom ćete od aerodroma stići do centra, jer se odmah ispred izlaza nalazi autobusko stajalište (cena karte je oko 2e). Odatle ćete se voziti 10ak minuta do centra grada. S obzirom da je kilometraža mala, možete unajmiti i taksi koji vam neće izaći više od 5-8 eura. Ako niste sigurni da možete sami da organizujete svoje putovanje (pogledajte ovde kako da sami organizujete svoje putovanje na najlakši način), najbolje je da se obratite nekoj boljoj turističkoj agenciji koja organizuje individualne polaske (i ima YUTA osiguranje).

PRVI SUSRET SA ESTONIJOM

Prvi i najjači utisak ostavile su nam bele noći. Taj osećaj kada je i posle 00:00 dan, kada su sve prodavnice zatvorene, a vi možete da uživate u istraživanju prelepih istorijskih uica je stvarno fascinantan. Turistička organizacija Estonije nam je obezbedila sjajne maske koje smo sa zadovoljstom koristili sve vreme boravka u Estoniji.

Zato vam od srca preporučujemo da kupite masku za spavanje jer nećete moći da zaspite nikako, bez obzira koliko zamračili prostoriju 🙂

Pogledajte ovde hotele i cene smeštaja u Talinu

Dosta o ličnim utiscima, tome ćemo posvetiti ceo sledeći tekst! Evo šta sve možete i morate obići kada dođete u Talin!

  1. Planirajte svoj dolazak u Talin tokom BELIH NOĆI ili kada se vidi polarna svetlost u Estoniji.
  2. Katedrala Aleksandra Nevskog je prelepo zdanje koje morate obići kada istražujete grad

3. Baltik – osetite ga i doživite sa svih strana! Priđite mu sa plaže, ali ga obavezno pogledajte i sa vidikovca crkve Svetog Olafa.

 

4. Stari grad nudi mnogo zanimljivih građevina i zidina koje ćete sa uživanjem istraživati kao što je ova Viru kapija. U blizini se nalazi pijaca sa mnogo tezgica sa cvećem u čijim bojama ćete sigurno uživati.

5. Kadriorg Park je nastao u 18 veku. Muzej, spomenici i zelenilo mnogo govore u jednom gradu, zar ne?

6. Dok šetate starim gradom obavezno odvojte vremena za ručak u tradicionalnom restoranu kao što je Liisu Juures. Verovali ili ne ovde smo probali jednu od najboljih verzija podvarka u životu. Ko bi reko da se ovo jelo sprema tako daleko od Srbije. Druga opcija za sjajan obrok je Umami resto. Ovde možete probati „zdravu verziju“ koka kole, napravljenu od đumbira. Svakako zanimljiv ukus koji definitivno može da parira koka koli 😉

Pogledajte ovde cene smeštaja u Talinu

7. Možda vam se ne čini kao grad za šoping, ali definitivno možete naleteti na sjajne akcije. Ja sam se tamo ponovila sa 3 para cipelica koje sam celo proleće i leto nosila (one srebrne koje viđate na mnogim fotografijama su baš iz Talina)

8. Dvorac Tompea i još mnogo građevina koji su pod zaštitom UNESCO, jer je Talin jedan od najočuvanijih i najstarijih prestonica Evrope, nastao još u drugom milenijumu pre nove ere.

Sigurni smo da ako se zaputite put Estonije nećete pogrešiti. Jesenje, zimsko ili letnje putovanje, koje god vreme da odaberete uživaćete!

Znamo da ste oduševljeni Talinom i zato je prava prilika za vas da obiđete ovu zemlju totalno besplatno. PRIJAVITE SE OVDE I OSVOJITE PUT U ESTONIJU (u organizaciji TURISTIČKE ORGANIZACIJE ESTONIJE)! SREĆNO!

 

 

 

3 thoughts on “Talin Estonija – Šta videti, kako stići, utisci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *