ROSOMAČKI LONCI I VODOPAD TUPAVICA – STARA PLANINA KAKO STIĆI, ŠTA VIDETI

Stara planina je nešto što morate doživeti – to je ono što su nam svi koji su ikada zašli u ovaj kraj govorili. Nismo imali previše izbora nego da ih poslušamo i prihvatimo put, koji nam se nekako sam nametnuo 🙂

U obilazak Stare planine, sa pirotske strane, krenuli smo veoma spontano. Bili smo u blizini Niša kada smo se vraćali iz Skoplja i rešili smo da produžimo naš jesenji road trip još malo.

Ovoga puta odredište su nam bile dve tačke na Staroj planini – prelepi Rosomački lonci i vodopad Tupavica.

NAJBOLJA PIZZA NA SVETU U PIROTU

Pirot nam je bio najlogičnije mesto na kome bismo mogli da potražimo hotel. Kada smo se smestili uputili smo se na večeru, po preporuci, u restoran Mamma Rossa. Tamo smo saznali da je vlasnica restorana osvajač mnogih priznanja – a jedno je ogromno – najbolja pica na svetu! Eto, ne morate u Italiju ako vam se jede kvalitetna i zdrava pica, koja je, kako kažu daleko od brze hrane. U ovom restoranu u Pirotu možete probati najrazličitije pice, od onih sa teletinom, preko tradicionalne sa pirotskom peglanom kobasicom, pa sve do onih klasičnih i egzotičnih, kao što je Hawaii 🙂 Što se nas tiče, definitivno su sve nagrade opravdane i mi se slažemo da retko gde može da se pojede tako ukusna pizza, za koju vam, obećavamo, neće trebati kečap ili bilo koji drugi dodatak!

Pogledajte u vlogu kako izgleda pizza koju smo jeli i koliko nam se dopala 🙂

Nakon sjajne večere otišli smo da se odmorimo jer nas je sutradan čekao zabavan, istraživački dan 🙂

Klikni ovde i pronađi smeštaj u Pirotu

Stara planina izlet ili nešto više

Mi smo imali jedan dan za obilazak, što je bilo sasvim dovoljno za ono što smo hteli da obiđemo. Ipak, ukoliko tražite oazu mira, prirodu, ljubazne domaćine, domaću hranu, nepregledne proplanke, onda vam ni 7 dana na Staroj planini neće biti dovoljno.

Ukratko, da, možete na izlet i sve možete da obiđete ukoliko krenete ranom zorom, ali vam mi ipak preporučujemo da odvojite više dana za uživanje u šetnji i zdravom vazduhu kojim ova planina obiluje.

Klikni ovde za smeštaj na Staroj planini

Vodopad Tupavica utisci, saveti, kako stići

Kada idete od Pirota ka vodopadu Tupavica, slobodno u Google mape možete ukucati vodopad Tupavica i lako ćete stići do odredišta. Put nije komplikovan, umesto za Slavinju, kod mesta Vrelo skrećete za Brlog, nakon toga imate jedno odvajanje gde vi idete desno, a nakon toga samo nastavite pravo. Nailazićete na znakove za vodopad i posle nekog vremena stićićete na svoje odredište.

Ne očekujte asfaltiran put. Put kojim se krećete je po nama mix zemlje i kaldrme – mnogo je kamenja koji su duboko zakopani u zemlju, pa morate voziti lagano, pogotovo ako imate niži automobil. U turističkoj organizaciji Pirot ovaj put karakterišu kao zemljani i on je predviđen za pešačenje. Dakle imate oko 5,5km za pešačenje u jednom pravcu, od mesta Dojkinci i nazad još toliko. Ko želi – zanimljiva avantura ga čeka 🙂 Mi smo čuli da je vodopad Tupavica najlepši u aprilu.

Kako god odabrali da stignete do vodopada, prizor vredi svakog sekunda provedenog na putu! Iskoristite što nema mnogo turista i zaputite se u ovaj kraj jer je stvarno predivno.

Pogledajte naše Instagram priče sa Stare planine kako biste bolje videli kako izgleda put.

ROSOMAČKI LONCI SLAVINJSKO GRLO KAKO STIĆI I UTISCI

Druga tačka našeg putovanja bili su velelpni Rosomački lonci ili Slavinjsko grlo. Rosomački lonci su u stvari kanjon Rosomačke reke koji se sastoji od slojevitih litica crvenkasto-sivog kamena.

Ovde vam navigacija neće puno pomoći jer će vas odvesti na put koji baš i nije ono što vi želite 🙂 U sred nedođije rećiće vam da ste stigli, što nikako nije tačno i nikako se ne spuštajte niz planinu ukoliko sami organizujete ovo putovanje!

Ovo je mesto do kojeg vas vodi navigacija, ali to nije tačna lokacija Rosomačkih lonaca / Slavinjskog grla

Kako biste stigli do Rosomačkih lonaca ili Slavinjskog grla potrebno je da pratite put za Slavinju. Kada stignete do tog sela, naićićete na par znakova o loncima i grlu i tu treba da se parkirate. Automobilom nećete moći do krajnje tačke jer ovaj put stvarno nije predviđen za to. U svakom slučaju, tu žive ljudi koji će vas rado uputiti do ove atrakcije, koja, baš kao ni vodopadi, nije baš preterano posećena. Kako su nam rekli tog dana, mi smo bili tek drugi par koji je obilazio ovo mesto.

Od mesta gde parkirate imate oko 1,5km kroz selo, šumu i proplanke sve dok ne stignete do ovog velelepnog čuda prirode. Na tom putu ćete naići i na staru vodenicu. Postoji i mesto gde možete da kampujete ili organizujete ručak u prirodi, ali vas upozoravamo da ne palite vatru tamo gde joj nije mesto. U selu Slavinja se nalazi i stara, oronula, crkva Svetog Đorđa.

Klikni ovde i pronađi smeštaj na Staroj planini.

Deo šetnje možete videti u našem vlogu ovde i u sačuvanim Instagram pričama.

Stara planina utisci

Na kraju možemo zaključiti samo da je ovaj kraj nepravedno zapostavljen od strane turista. Verujemo da se Stara planina najviše posećuje leti i na zimu kada krene sneg, ali mislimo da je za obilazak ovih prirodnih lepota ipak najbolje izabrati proleće ili ranu jesen (bez kiše).

Ako vam fali ona prava netaknuta priroda, sa mnogo čistog vazduha, vode i prelepih proplanaka Stara planina je idealna za nekoliko dana bega od realnosti. Sigurni smo da ćete se vratiti preporođeni.

One thought on “ROSOMAČKI LONCI I VODOPAD TUPAVICA – STARA PLANINA KAKO STIĆI, ŠTA VIDETI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *